Nieuws

Amy Tan oppermachtig op Carlton International Youth Tournament 2017

Donderdag 28 en vrijdag 29 december vond het 41e Carlton International Youth Tournament van BC Victoria plaats in Hoensbroek. Waar bij vorige twee edities nog ruim 600 spelers zich inschreven voor het toernooi en er spelers uitgeloot dienden te worden, kende het toernooi dit jaar een duidelijk minder aantal deelnemers. Om en nabij de 500 spelers schreven zich in voor het toernooi, verdeeld over 5 leeftijdscategorieën. Meest opvallend hierin is dat de groep spelers uit Kopenhagen de afgelopen twee edities niet deelgenomen heeft, waar zij voorheen jaarlijks met een grote groep spelers kwamen. Daar staat de steeds groter wordende delegatie uit Engeland en Frankrijk tegenover. Voor het eerst mocht de toernooiorganisatie daarnaast een kleine groep Russische spelers verwelkomen en ook landen als Duitsland, België en Zwitserland blijven de weg naar Hoensbroek vinden. De Nederlandse selectie nam ook met een delegatie deel, evenals een kleine groep uit Portugal en Tsjechië.
Het minder grote deelnemersveld betekende dat er geen spelers uitgeloot hoefden te worden, dat iedere leeftijdscategorie gewoon in één hal kon spelen en dat er op de eerste toernooi dag tot en met de kwartfinales gespeeld kon worden.
Op de finaledag werden, in de thuishaven van BC Victoria, vanaf 10.00 uur de halve finales in alle leeftijdsklassen en alle leeftijdscategorieën gespeeld. Omstreeks 14.00 uur startten de finales, waarna werd afgesloten met de prijsuitreiking.
Een samenvatting van de finaledag per categorie.


 

U11

In de jongste klasse won eerst geplaatste Rafe Kenji Braach uit Duitsland de jongenssingle van Ewan Goulin uit Frankrijk. Ook de meisjessingle werd gewonnen door de eerst geplaatste Flora Wang, door de Franse Agathe Cuevas te verslaan. Samen wonnen Braach en Wang ook de gemengddubbel, door dezelfde Goulin/Cuevas te verslaan, in een aantrekkelijke finale. Wang verloor daarna het meisjesdubbel met Megan Molier, in een spannende, drie sets durende wedstrijd, van dezelfde Cuevas en Lucie Meclot uit Frankrijk.
De jonge Goulin won, na 2 verloren finales, toch nog de jongensdubbel. Samen met Louis Morin won dit ongeplaatste koppel van de tweede geplaatsten Benjamin Klein en Ole Schroth.

U13

Veel Engelse winnaars in deze categorie. In alle finales stonden Engelse spelers. Leona Lee en Oliver Anthony Butler wonnen beide 2 titels. Lee won de meisjesenkel van landgenoot Tashvi Parab in 3 spannende sets en samen met Chloë Dennis won zij ook het meisjesdubbel van het Duitse koppel Cara Siebbrecht/Sandra Skopek.
Oliver Anthony Butler won het jongensdubbel samen met Matthew Cheung van het Tjechische koppel Daniel Dvoiak/Pavel Manasek. Butler won daarnaast ook ongeplaatst het gemengddubbel, samen met Tashvi Parab, door van het ongeplaatste Duitse koppel Til Gatzsche en Anna Mejikowski te winnen.
De ongeplaatste Cheung, winnaar van de jongensdubbel, speelde ook de finale van de jongensenkel, na in de halve finale de 3e geplaatste Arnaud Huberty verslagen te hebben. In deze finale stuitte hij op Charles Fouyn uit Frankrijk. Fouyn bleek in 2 sets te sterk en ging met de titel aan de haal.

U15

De u15 categorie is standaard de categorie met de meeste inschrijvingen; zo ook dit jaar. Dat betekent veel partijen, vaak veel wedstrijden achter elkaar en veel spelers die aan elkaar gewaagd zijn. De Engelse Ethan Rose bleek hier goed mee om te kunnen gaan. Hij won de jongenssingle afgetekend, zonder een set te verliezen. In de finale versloeg hij de Belg Yaro van Delsen. Ook de gemengddubbel was een prooi voor Rose; samen met Eleanor Jane Butler won hij van het ongeplaatste Franse koppel Tom Fevin/Chloë Delattre. In de halve finale van de jongensdubbel moest Rose echter buigen voor de gebroeders van Delsen uit België, die in een fantastische wedstrijd na 3 sets aan het langste eind trokken. In de finale wonnen Vandelsen/Vandelsen in eenzelfde spannende wedstrijd van het Zweeds/Franse koppel Lucas Renoir/Emil Söderdahl.
Een ander Belgisch koppel won de meisjesdubbel. Lien Lammertyn en Siebelijn de Sutter wonnen na een zenuwslopende 3e set van het eerste geplaatste Engelse koppel Butler/Curtin. Curtin verloor daarvoor ook de finale van Russische Mariia Golubeva, die eerder in de halve finale in 3 sets had afgerekend met Kirsten de Wit. Zij herhaalde dit kunstje tegen de eerst geplaatste Curtin.

U17
Deze categorie werd gedomineerd door de Nederlandse Amy Tan. Zij stond het gehele toernooi geen set af, in geen enkel onderdeel (!). Ze won overduidelijk de finale in het meisjesenkel van Kelly van Buiten, samen met Jaimy Laurens het meisjesdubbel van het eerste geplaatste Duitse koppel Leona Michalski/Sarah Bergedick en met partner Finn Achthoven het gemengddubbel van het Franse duo Theo Lanier/Cerland Alexandra. Een talent waar we in de toekomst zeker nog veel van gaan horen.
De jongensenkel werd gewonnen door de Belg Robby Bronselaer, die in 2 sets won van de ongeplaatste Fransman Theo Lanier.
De jongensdubbel was een prooi voor het Duitse koppel Jonas Braun/Joshua Redelbach. Zij wonnen in twee redelijk eenvoudige sets van het hooggeplaatste koppel Finn Achthoven en Andy Buijk.

U19

In deze oudste categorie werden beide enkelspelen gewonnen door Nederlandse spelers. Chloë Mayer won in 3 sets van landgenoot Meike Versteeg. Sebastiaan Li kende weinig problemen op weg naar de finale en won hierin duidelijk van de Engelsman Alex Cook.
In het gemengddubbel kon Li dit kunstje niet herhalen; samen met partner Sabine de Wit werd de finale in 2 sets verloren van het ongeplaatste koppel James William Youle en Zoë King, die in de halve finale ook al het tweede geplaatste koppel van der Aar/Mayer had uitgeschakeld.
Youle won daarna ook nog met Cook het jongensdubbel, door eerst in de halve finale af te rekenen met van der Aar/Wassink en daarna het koppel Andreas Zbinden en Timo Stoffelen te verslaan.
Het meisjesdubbel werd gewonnen door eerstgeplaatsten Paula Kick en Monica Weigert uit Duitsland. Zij versloegen in drie spannende sets het Nederlandse duo Meike Versteeg en Charissa Kuiper.

« Terug

» Nieuws archief