Nieuws

Badminton Zonder Drempels regionaal trefpunt voor aangepast badminton

Het klinkt wat paradoxaal, maar het is beslist een feit: het aangepast badminton in Culemborg en omstreken staat sinds kort stevig op eigen benen. De spelers die eerst actief waren onder de vlag van Badminton Club Culemborg (BCC) gaan voortaan verder als Badminton Zonder Drempels (BZD).

,,BZD is een club voor zowel mensen met een lichamelijke als geestelijke beperking uit de hele regio", zegt secretaris Leen Beuker. ,,Je kunt staand spelen, maar ook in een rolstoel. We spelen elke maandag in sporthal Parijsch. Daar hebben we drie banen. Deze zaal is heel geschikt voor aangepast badminton, weten we uit ervaring."

Beuker was lange tijd lid van BIOS, een kleinere Culemborgse badmintonvereniging, tot een zenuwaandoening in beide benen hem aan de kant hield. Hij is er echter niet de persoon naar om zo maar op te geven. ,,Bij mij is het glas altijd halfvol, ik zie mijn kansen en niet mijn beperkingen. Toen ik na enkele jaren niet te hebben gespeeld hoorde van aangepast badminton bij BCC, heb ik me direct aangemeld. Dat is een jaar of vijf geleden. We speelden twee keer per week en hadden al snel een groep van rond de vijftien spelers."

 

Maar na enkele jaren kwam de klad erin. ,,We gingen terug in ledental en daardoor leverden we ook één speelavond in. Op zeker moment gingen we in gesprek met het bestuur van BCC om het aangepast badminton te promoten. Ondertussen zakte het ledental naar zeven. De zaalhuur werd te kostbaar en BCC stelde voor dat we erbij kwamen tijdens hun reguliere avond in sporthal Interweij. Die zaal is niet echt geschikt. Toen besloten we te splitsen. Ook omdat wij, anders dan BCC, gericht zijn op een veel groter gebied dan Culemborg." Een eigen vereniging bleek een goede zet.

Beuker: ,,Het gaf een boost, we hebben inmiddels al weer elf leden. En we zijn gesponsord door de Dirk Kuyt Foundation en de SNS Bank, terwijl De Hoogstraat Revalidatie actieve promotie voor ons maakt. De dichtstbijzijnde andere clubs zijn in Veenendaal en Amsterdam, dus we bestrijken een groot gebied."

Voorzitter Arie van Es van BCC is tevreden hoe de afsplitsing is verlopen. ,,Dit is een logische ontwikkeling. Zo kunnen deze spelers ook hun maandagavond houden. En als BCC blijven wij zeker ondersteunen." In de praktijk betekent het dat BCC-leden al een tijd spelers van BZD begeleiden tijdens hun sportavonden. ,,Wie zich aanmeldt, kan rekenen op passende begeleiding", zegt Leen Beuker. De club zal zich zeker laten horen de komende tijd, belooft hij. ,,In het najaar willen we een clinic doen met een badmintontopper. En zo hebben we meer ideeën."

Meer informatie over aangepast badminton: http://www.bzdculemborg.nl/

« Terug

» Nieuws archief