Nieuws

Yonex Dutch Junior

Toernooidirecteur Jules Bakker: 'Ik wil een goede relatie opbouwen met de coaches van de spelers, die de Yonex Dutch Junior International bezoeken'.

Als op de parkeerplaats van het Badmintonpad in Haarlem, twee jonge Koreaanse badmintonners in alle rust hun te volgen tactiek voor de komende wedstrijd doorspreken én als ze hun teambegeleider instrueren, wat er gefilmd moet worden, dan wéét je dat de Yonex Dutch Junior International serieus genomen wordt. Terecht! De crème de la crème van de junioren-wereldranglijst wil optimaal presteren in de Duinwijckhal.

Toernooidirecteur Jules Bakker is een tevreden man. De tribunes zitten nagenoeg elke dag vol, het is een komen en gaan van absoluut topbadminton op de vier banen in de Duinwijckhal en het contact met de vele aanwezige internationale coaches is goed.

"Ik praat wat af," zegt Jules. "Voor ons is het belangrijk dat niet alleen de spelers en speelsters maar ook de coaches zich welkom en thuis voelen bij ons toernooi. Immers, de coaches bepalen elk jaar weer het programma dat ze willen afwerken en dan hoop je uiteraard dat ze ook weer voor de Yonex Dutch Junior International kiezen."

Wereldtop

Dit jaar kwam dat weer helemaal goed. Maar liefst 18 spelers uit de top 20 van de junioren-wereldranglijst zijn in Haarlem present om een gooi te doen naar de toernooizege.

Hoe doen de Nederlanders het?

De Nederlandse spelers en speelsters zijn zaterdagmiddag allemaal uitgeschakeld. Jammer voor het toernooi?

"Natuurlijk hoop je altijd dat een landgenoot het goed doet, maar om het heel eerlijk te zeggen: als ik naar de kwartfinales zit te kijken, dan maakt het eigenlijk niet meer uit wat voor nationaliteit een speler of speelster heeft. Het is dan gewoon een kwestie van genieten, genieten en nog eens genieten. Wat een niveau."

Bitterbal

Zaterdagmiddag was de Duinwijckhal in ieder geval afgeladen vol, zowel op de tribunes als één verdieping hoger, in de kantine. Een Maleisische speelster is helaas uitgeschakeld en juist daarom wil ze wel een keer een typische Hollandse lekkernij proberen; voor de eerste keer in haar leven eet ze een bitterbal. 

Ze moet lachen.  

"Very nice, very nice!"  zegt ze beleefd. 

Ook de al uitgeschakelde Chinese, Koreaanse en Japanse Juniors zijn zaterdagmiddag 3 maart in de hal. Om hun landgenoten aan te moedigen. De meegebrachte videocamera's draaien zodat er thuis volop geanalyseerd kan worden.

WIFI

Een Chinese speler moppert even dat hij geen internetverbinding op zijn mobieltje kan krijgen, maar dan wordt hij er op geattendeerd dat hij het verkeerde wachtwoord had ingevoerd. Ook dát komt dus weer goed. En, het is ook gewoon goed geregeld in Haarlem. Het thuisfront in China wordt meteen via de app op de hoogte gesteld van de behaalde resultaten.

Jules Bakker vertelt dat dit jaar maar liefst 36 verschillende nationaliteiten deelnemen aan het toernooi. In totaal gaat het om ruim 250 spelers en speelsters. Maar liefst 75 vrijwilligers (!) zorgen er voor dat het internationale juniorentoernooi vlekkeloos verloopt.

Bezoek van Badminton Nederland

"Ik vond het leuk dat we op vrijdag, tijdens de VIP-borrel, ook wat mensen van Badminton Nederland konden ontvangen," zegt Jules.  "Ook de nieuwe bondsvoorzitter, Michel Bezuijen, toonde belangstelling."

Toekomstig olympisch kampioen?

Maar dan moeten we ophouden met dit gesprek: alle kwartfinales staan op het punt van beginnen en dat betekent dat Jules Bakker ook weer even de toernooispeaker is. Hij verzoekt de spelers en speelsters naar de juiste banen te gaan en het publiek stroomt meteen weer toe. Het wordt ongetwijfeld een mooie sportieve avond met ongekend veel topbadminton, daar in Haarlem.

"Ik ga ook weer genieten. Het zou zomaar kunnen dat we nu een toekomstig Olympisch kampioen op de baan hebben staan."

Kom op 4 maart naar Haarlem!

Zondag 4 maart is de finaledag van de Yonex Dutch Junior International. Toegang is gratis. Volop parkeergelegenheid, ook gratis. De wedstrijden vangen op zondag 4 maart 2018 om 10.00 uur aan. Naar verwachting wordt het toernooi rond 16.00 uur afgesloten.

 

Voor het toernooi KLIK HIER

 

Bron: BNL

« Terug

» Nieuws archief