Nieuws

Hoe jeugd te werven en behouden door BV Nieuw-Vennep

Op 19 september zijn directeur Barbara Mura en manager Competitie en Toernooien Joan Peeters op verenigingsbezoek geweest bij BV Nieuw-Vennep. Gastheer was SL 3-trainer Alex van Zaanen, voorzitter van de jeugdcommissie en ‘motor’ van de jeugdafdeling.

24 kinderen waren bezig met hun training in een leuke, ontspannen sfeer in de mooie sporthal Estafette. Alex was samen met Pieter Fiege (één van de acht vrijwilligers)  de training aan het bespreken om vervolgens aan de slag te gaan: het prachtige shuttlekanon dat aangeschaft is, mede door een subsidie van het Schiphol investeringsfonds, werd aangezet - tot grote vreugde van de allerkleinsten (Nieuw-Vennep verwelkomt kinderen al vanaf 7 jaar). Tegelijkertijd zochten de wat oudere spelers hun uitdaging bij de Fitlight Trainer.  Aan het einde van de les stond de volgende groep tieners (36 stuks) alweer te popelen om zelfstandig aan de warming-up te beginnen. Alex wijst snel een buddy toe aan een potentieel nieuw lid dat voor het eerst komt proefspelen, zo blijft de warming-up zelfstandig en voelt het lid zich meteen welkom.

Vol trots - en terecht - vertelde Alex ons over het jeugdbeleid dat hij tot stand heeft gebracht, waarbij de kern is dat ieder kind, met zijn of haar eigen wensen, welkom is bij BV Nieuw-Vennep en begeleid wordt om een plekje te vinden. 

Er wordt rekening gehouden met de voorkeuren van de ouders. Kinderen hoeven, zo gaf Alex aan, geen competitie te spelen als ze dat niet willen of als de ouders niet in de gelegenheid zijn om de kinderen iedere week naar de eigen of een andere sporthal te brengen. Bij spelers die wel aan de competitie deelnemen, is Alex bij alle thuiswedstrijden aanwezig. Daarnaast is het jeugdafdelingteam bij zoveel mogelijk uitwedstrijden. Ze allemaal bezoeken lukt nooit, gezien er vaak tegelijkertijd gespeeld wordt - maar wel zo vaak en zoveel mogelijk bezoek dus.  Soms bezoekt Alex ook de topsporters die in Nieuw-Vennep begonnen zijn, bij hem.

We vroegen aan Alex wat het geheim is van zijn succes, zijn kracht. Alex vatte het in een mooie zin samen: “door jeugd ook zelf verantwoordelijkheden te geven in een gevarieerde en uitdagende training, gegeven door gecertificeerde trainers in een ontspannen sfeer, houden wij de meeste jeugd vast.”

Enkele voorbeelden die Nieuw-Vennep doet om de jeugd te behouden: 

 1: competitie spelen 

 2: 5-jarig jubileum-mok 

 3: kaartje bij blessure / langdurige ziekte 

 4: iedereen zich welkom laten voelen, persoonlijke aandacht (als bekend is dat iemand een moeilijke toets had, daar even naar vragen) 

 5: eigen inbreng van de jeugd

Wervingsmethodes: 

 1: clinics op basisscholen (soms door Sportservice aangevraagd, soms door de school zelf) 

 2: op verzoek van Sportservice ook clinics op middelbare scholen (Sportservice betaalt de trainer/vrijwilliger voor hun tijd, ook op basisscholen) 

 3: flyers in de brievenbus 

 4: mond-tot-mond reclame door andere jeugdleden op hun school 

 5: verenigingenmarkt ( ze zijn zichtbaar en gaan een praatje niet uit de weg - zowel op de markt als erbuiten) 

 6:  BV Nieuw-Vennep monitort waar  hun leden zich bevinden en waar niet

Alex gaf ook aan regelmatig mooie mailtjes te krijgen van kinderen/ouders die aankloppen  na een clinic op school en van kinderen die door de trainingen van Nieuw-Vennep badminton als eerste sport hebben gekozen.

Het beleid wordt goed gemonitord en er wordt actief aan onderzoek gedaan. Voordeel hierbij is dat Alex zelf kan programmeren en dat de ledenadministratie van Nieuwe-Vennep dan ook custom-made is. 

BV Nieuw-Vennep weet bijvoorbeeld waar hun leden vandaan komen, door eenvoudig Google Maps te gebruiken

Een groot succesverhaal dus! We gingen weg met een heerlijk gevoel dat door verenigingen zoals Nieuw-Vennep badminton leeft en groeit en mensen blij maakt.

 

Bron: BNL

« Terug

» Nieuws archief